Gisteren was ik opnieuw niet in de mogelijkheid om op het Internet te gaan. Gisterenmorgen brachten we een bezoek aan het college en de lagere school naast het provincialaat in Kigali. We werden – zoals trouwens overal in onze gemeenschappen – feestelijk onthaald. In de namiddag bezochten we eerst de gemeenschap van onze zusters van Don Bosco in Kigali. Ze hebben een grote en zeer gewaardeerde lagere school met een klein internaat. Een van de twee zusters die thuis waren, is niet zolang geleden in Vlaanderen geweest.

Daarna reden we naar onze gemeenschap in Butare (Rango). Ook daar vielen we in een feeststemming binnen. Twee Duitse meisjes namen afscheid van de gemeenschap na een jaar vrijwilligerswerk. Twee medebroeders vertrokken deze ochtend naar hun familie op vakantie (een in Slovenië, de andere in Hansbeke). Onze medebroeder uit Sint-Pieters-Woluwe, die 2,5 maand in Butare is, kwam ook op bezoek. En wij waren op bezoek. De Vlamingen zongen zelfs ‘En we zijn ne keer naar Bissegem geweest’.

Deze ochtend om 7.30 uur mocht ik het morgenwoordje geven aan de leerlingen van de technische school. Men kan er naaien, metsen, lassen en houtbewerking volgen. Ik kreeg een uitbundig applaus toen ik aan de leerlingen van houtbewerking zei, dat mijn vader timmerman was.

Deze voormiddag bezochten we het prachtig ethnografisch nationaal museum van Rwanda. Na het middagmaal in het noviciaat te Butare-Rango (er was maar één medebroeder thuis), bezochten we het koninklijk paleis van de laatste Rwandese koning. Een schitterende grote hut, die heel mooi is ingericht. Daarnaast het koninklijk paleis in steen. De bekende koeien maakten eveneens indruk.

Nu zijn we in ons huis van Kabgayi, waar onze jonge medebroeders wonen die filosofie studeren. Ook hier weer feest. Ik mocht het avondwoordje geven voor een groep jongeren van het oratiorium hier. Het is alweer uitkijken naar morgen.

Reageer:
Externe links