Gisterenavond waren we (dat zijn drie salesianen) te gast bij de zusters bernardinnen hier te Kigali. Er is al een lang een vriendschapsband tussen de salesianen en die zusters. De overste is een Vlaamse zuster. We begonnen met de aanbidding van het heilig sacrament en het avondgebed. Al tijdens het aperitief begonnen de Afrikaanse zusters te dansen. De maaltijd was echt feestelijk. Maar vooral de ontmoeting met de zusters was heel boeiend. Ze hebben een school van ongeveer 800 meisjes en evenveel internen. Je moet het maar doen!

Op een bepaald moment waren ongeveer alle zusters verdwenen. Toen werd duidelijk waarom. Eerst voerden ze een Afrikaanse dans op met zang. Mooi! Tijdens een tweede dans kregen zeven personen een geschenk: drie zusters van de gemeenschap die hun naamdag vierden in juli of augustus, een meisje uit Burkina Faso dat een tiental dagen meegeleefd had met de zusters en de drie salesianen. Ik kreeg een beeldje met twee vogels, totems voor de vrede. Prachtig! Maar toen begon de avond pas echt: liedjes, woordjes … Ook ik mocht uiteraard het woord nemen.

Deze ochtend had ik drie uur vrij. Ik werkte verder aan mijn vierde boek. Daarna bezochten we onze salesiaanse gemeenschap van Gatenga, ook hier te Kigali. We werden er zeer hartelijk ontvangen. Daar zijn meerdere projecten: het prenoviciaat, een oratorio, internen, er wonen enkele vluchtelingen … Het is een enorm groot terrein, waarvan een moeras het midden uitmaakt. De gebouwen staan dus allemaal rond dat moeras. Op het oratorio waren ongeveer 700 jongeren zeer actief aan het sporten. Camiel toonde me ook even de technische school, die ooit van ons is geweest, maar nu dus niet meer. Ondertussen vertelde hij me de geschiedenis van die school.

Het avondmaal te Gatenga was alweer feestelijk. Ja, ik val hier van het ene feest in het andere. Een medebroeder die de retraite volgde, maakte een prachtige compilatie van heel mijn Rwandareis, tot en met mijn foto. Wat een mooie salesiaanse sfeer! En ook daar alweer een paar cadeaus. Er was ook een Duitse jongeman uit Trier aanwezig, die begin augustus arriveerde voor een jaar vrijwilligerswerk.

Reageer:
Externe links