Zondag zijn we een uur te laat vertrokken in Zaventem. De airbus zat ongeveer vol. Maar de reis is bijzonder goed verlopen. Ik had uitgekeken naar de Afrikaanse zon, maar bij aankomst regende het. Ook maandag hebben we een flinke bui gekregen, iets waar de Rwandezen heel blij mee zijn. Vandaag was het de eerste echt warme dag zonder regen.

Ik schrijf nu pas mijn eerste bericht omdat we maandagmorgen onmiddellijk vertrokken zijn voor een driedaagse rondrit naar het noord-oosten. Ik raak niet uitgekeken op dit land. Drie dagen lang zijn er al heel veel impressies: veel kinderen en jonge mensen, vele mensen te voet langs de banen, de mensen dragen en vervoeren van alles, de fiets- en brommertaxi’s, de marktjes langs alle kanten, de veel meer dan 1000 heuvels, prachtige vergezichten, de meren, de talloze bananenbomen, de vulkanen (door de mist slechts vaag te zien), de vriendelijke mensen …

Mijn medebroeder en noviciaatsgenoot Camiel is al sinds 1982 in Rwanda en kan dus mijn vele vragen goed beantwoorden. Hij kent de weg en weet waar we terecht kunnen. Heel mooie plaatsen gezien! Al veel interessante ontmoetingen gehad.

Gisteren zijn we tot aan de grens met Congo geweest, dicht bij Goma. We hadden een zeer ontspannende namiddag aan het Kivumeer.

Van gisteren voor de middag tot deze morgen logeerden we bij de zusters van Don Bosco nabij het Kivumeer. Wat zijn ze gastvrij! En te bewonderen omdat ze zoveel mooi werk doen voor vaak de allerarmsten.

Camiel bracht ons naar Rulindo, de parochie waar hij in 1983 een half jaar verbleef als pas gewijde priester om er de taal te leren terwijl hij al in de pastoraal werd ingeschakeld. Heel interessant om die lokale kerkgemeenschap te bezoeken en hun verhalen te horen. Het is een kleine heuvel met een kerk met 3000 zitplaatsen. Op zondag zijn er twee eucharistievieringen.

Tot hier mijn eerste bericht.

Reageer:
Externe links