Bartimeus werkte voor deze reis samen met IJD (Interdiocesane Jeugddienst) en de Waalse tegenhanger. De bus van 51 personen zat volledig vol. Ter plaatse mochten we nog eens minstens 20 Belgen ontmoeten, die zich vlot in onze groep integreerden of er vriendschappelijke contacten mee onderhielden.

Het was dé topweek van het jubeljaar in Taizé. Gisteren om 16 uur waren we met ongeveer 8000 jongeren op een weide voor een eenvoudige, serene maar vooral zeer diep-christelijke herdenking van de dood van frère Roger, dag op dag tien jaar geleden. Tien minuten stilte met 8 000 jongeren – en wel volkomen stilte! – het pakt een mens. Er waren vertegenwoordigers van vele Kerken. Ook vertegenwoordigers van het jodendom, de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme waren aanwezig.

Tijdens de hele week sprak niet één broeder. De ontmoeting om 10.15 uur werd telkens ingeleid door twee of drie sprekers. Daarna volgde een korte zoemsessie met een handvol mensen met de kans vragen te formuleren voor de sprekers. Dezen antwoordden dan. In de namiddag was er om 15 uur steevast een ongeloof rijk aanbod van werkwinkels, waartussen het moeilijk kiezen was. En om 17.30 uur kwamen we samen met het klassieke kleine groepje.

We waren met ongeveer 4 000. Geen jongeren beneden 18 jaar en geen volwassenen boven 35, tenzij de groepsverantwoordelijken, de sprekers en de speciale genodigden. Dat we gisterennamiddag toch met ongeveer 8000 waren, kwam doordat men de groep van deze week had gevraagd voor de middag aan te komen, en bovendien waren er mensen, die  enkel voor die ene viering waren gekomen.

Voor een keer keerden we ’s nachts terug: we konden na die topviering niet meer tijdig in Brussel zijn om de jongeren de gelegenheid te geven een trein naar huis te nemen.

Alweer een heel bijzondere Taizéweek om nooit meer te vergeten. Dank aan God!

Reageer:
Externe links