Deze morgen gegeten met sirene: het brandalarm stond op, maar niemand kon het afzetten. De eucharistieviering, waarin ik mocht voorgaan, samen met een Franse priester met Vlaamse roots, is rustig en goed verlopen. Omdat het zondag is, waren er geen gespreksgroepjes. Dus heel rustig naar het Circo Massimo voor het eten. Opnieuw heerlijke zon: de warmte was echt voelbaar. Eén van ons Don Boscogroepje was nu helemaal ziek (gisteren was ze al half) en is de hele dag in haar bed gebleven. Jammer. Ik ontmoette de Vlaamse groep. Ze stellen het blijkbaar allemaal goed. Interessante gesprekken gehad. Sommigen ken ik al vele jaren.

Ik ben met hen meegegaan naar de Sint-Paulusbasiliek voor het gebed van 14 uur. Buiten op het voorplein was er een eenvoudige verkoop van materiaal uit Taizé: kruisjes, cd’s, boeken… Het gebed verliep goed. Toch merkwaardig hoe zoveel jongeren samen gedurende enkele minuten stil kunnen zijn. Ze houden ervan!

Dan ben ik naar de kerk Gesu della Croce in Gerusalemme gegaan voor het sacrament van verzoening: van 16 tot 18 uur. Een 20-tal priesters. In zo’n ontmoetingen, ook al zijn ze soms kort, kan men als priester heel mooi werk doen.

Ik ben toen een kilometer daarvandaan te voet naar de San Giovannibasiliek gegaan. Buiten mocht ik een bank delen met twee evangelische jonge dames uit Keulen. Opnieuw een mooi gesprek. Later onmoette ik een jongen uit Louvain-la-Neuve (5° jaar college): opnieuw een fijn gesprek. Hij was naar de viering geweest rond het schrijn van Don Bosco en vond het heel goed. Zo komt over een maand het beeld van Don Bosco naar Vlaanderen met de grote slotviering in de kathedraal van Gent op 31 januari.

De viering in de basiliek verliep enigszins anders dan normaal: de kardinaal-vicaris van Rome gaf een vrij lange toespraak toen de viering een dikke vijf minuten begonnen was. Op het einde sprak frère Aloïs en kondigde de stad aan waar de Europese ontmoeting zal plaatsvinden eind 2013 – begin 2014: in Straatsburg. Dus opnieuw dichter bij huis. Algemeen gejuich.

Bij het terugkeren naar hier ontmoette ik een groepje Waalse jongeren, onder andere uit Beauvechain en ook een Oostenrijkse jongen en tenslotte vroeg een jonge Romein op  de bus wat dit allemaal is met zoveel jongeren. Alweer een fijne ontmoeting.

Reageer:
Externe links