Deze ochtend ben ik eerst naar de H. Hartkerk bij het Stazione Termini geweest. Deze kerk is gebouwd door Don Bosco. Daarvoor heeft hij bedelreizen gemaakt, vooral ook in Frankrijk en Spanje, tot in Rijssel toe. Het is een kerk met grote betekenis voor ons, salesianen. Ik heb er in alle rust kunnen bidden.

En dan de Vlamingen gaan opwachten bij het centrale inschrijvingspunt, de Universiteit La Sapienza. Het duurde even voor ze er waren. Ondertussen had ik onder warme zon (17 graden of misschien nog eentje meer?) een mooie babbel met broeder Sebastiaan en broeder Jasper. Het is niet erg duidelijk hoeveel deelnemers er zijn. Wellicht toch ongeveer 40 000. Onze Vlamingen glunderden allemaal, content dat ze toch al daar waren, maar ook wat moe van het sleuren met de pakken in de metro’s en op straat. In Assisi hebben ze een zeer mooie dag gehad.

De welkom kon, om het zacht genoeg te zeggen, wat ordelijker verlopen zijn. Maar uiteindelijk konden we met ons klein Don Boscogroepje op weg naar de Sint-Marcusparochie dicht bij de Piazza Venezia. We kwamen daar aan met vele Nederlanders. Een gemeenschap van acht is er verantwoordelijk voor de parochie: 1 Italiaan, 2 Afrikanen en 5 Indiërs. En toen werden we zowaar geëscorteerd door één van hen naar de verblijfplaats van de drie jonge dames van ons Don Boscogroepje: de zusters franciscanessen op zeven minuten te voet van de parochie. Het onthaal was zeer hartelijk. Omdat niet iedereen van de 40 000 een onderkomen in een gastgezin krijgt (zowat 3000 slapen in sportzalen en dergelijke), waren onze Vlaamse jonge dames heel tevreden met een ruime kamer en douche in de buurt. Het is een gemeenschap van vijf zusters: een Mexicaanse, een Peruaanse, teen van Honduras, een El Salvador en één van El Salvador die een tijd lang in de Verenigde Staten geleefd heeft. Vanop hun dakterras toonden ze ons de prachtige omgeving dichtbij de Tiber.

We hadden wat tijd en bezochten het nationaal monument aan de Piazza Venezia, het Forum Romanum, het Colosseum, de Triomfboog van Constantijn, de Mozes van Michelangelo en de H. Hartkerk door Don Bosco gebouwd. Zo was de cirkel rond voor mij. In het station aten we een kleinigheid en togen toen naar de basiliek Maria Maggiore. En toen… de ontgoocheling van de dag. Tien personen voor onze neus werd de toegang afgesloten: ‘De basiliek is vol’. Pech, pech. Maar de belissing was snel genomen: naar ons bedje: de jonge dames waren moe en kunnen een lange, rustige nacht goed gebruiken..

Broeder Sebastiaan vertelde over een cameraploeg uit Nederland, die vandaag filmde, interviews afnam… om morgen rond 17.30 uur een programma van 50 minuten uit te zenden. Het gaat over een samenwerking tussen de Evangelische en de Katholieke omroep, een samenwerking die ontstaan is tijdens Taizé-Rotterdam twee jaar geleden.

Reageer:
Externe links