Eergisteren raakte ik niet op internet en gisteren zijn we de hele dag op uitstap geweest. Donderdagvoormiddag was ik vrij om de retraite verder voor te bereiden. In de namiddag bezochten we het memoriaal van de genocide. Het is goed dat dit memoriaal er is. Het is goed aangepakt. Toch was de situatie voor 1994, in 1994 en daarna complexer dan de teksten suggereren. ’s Avonds hadden we een heel mooie ontmoeting van tien mensen in een restaurant in Kigali: vier salesianen, twee zusters bernardinnen (waarvan een Vlaamse zuster), de verantwoordelijke van de vrijwilligsters van Don Bosco, een Vlaamse vrouw die in de tweede gemeenschap van Kigali en hier in het provinciaal veel diensten bewijst en de broer en schoonzus van Camiel, die hier 2,5 weken op bezoek zijn. Het eten was heel lekker, maar het belangrijkste is natuurlijk de verbondenheid met elkaar. Wat is het gegeven van de Salesiaanse Familie mooi en dat in 132 landen.

Gisteren gidsten Camiel en de provinciale secretaris ons in het natuurpark Akagera, een van de drie natuurparken van Rwanda. Omdat we met een eigen auto mochten rondrijden, konden we zelf ons ritme bepalen. We hebben heel veel dieren gezien: vele nijlpaarden (een grazend op drie meter van de auto), vier giraffen, veel zebra’s, enkele buffels, wilde varkens, topi’s, reebokken, waterbokken, visarenden … Wat we niet zagen: leeuwen, olifanten en krokodillen. Voor mij was het de eerste keer dat ik deze dieren in hun natuurlijke omgeving kon bewonderen. Een rijke ervaring waar ik heel dankbaar voor ben. En de temperaturen liepen op tot 34°.

Wat me opvalt is dat de lucht hier heel droog is. We zitten dan ook in een droog seizoen.

Vandaag ben ik volledig vrij om de laatste hand te leggen aan de voorbereiding van de retraite en nog wat te rusten, want gisteren was het een zeer lange dag.

One response


Do you want to comment?

Comments RSS and TrackBack Identifier URI ?

Hallo Eric,

Zo te horen is het wel de moeite waard om daar te zijn
met vele vriendelijke mensen die het niet gemakkelijk
hebben denk ik, gezien het verleden. Het is een prachtig land
met veel natuurlijke rijkdommen.Een ervaring rijker voor jou
Geniet maar voor de rest van je verblijf daar.

Groeten uit Meigem
Kamiel

08/04/2016 23:33

Reageer:
Externe links